Vítejte na agro-fotky.blog.cz doufám ,že se vám tady bude líbit.

Konzervace pícnin

12. října 2007 v 12:53 |  Důležité informace
Konzervace pícnin
1.Konzervace sušením
Způsoby: a) na pokosu (zemi)- velká závislost na počasí, vlhkost sena 15%
Technologický postup: Sečení- rotační žací ustrojí
-prstové žací ustrojí ( nejlepší na sečení)
Termín sečení - konec května,začátek června
Metání- převládající druhy trav
Rozhoz
Obracení
Shrnování
Sběr (lisování, sběrací vozy)
Způsoby: b)dosoušení: studeným(předehřátým)
- před sušením 35-45%
Seníky: halové, věžové
Halový seník Věžový seník
a: vjezd
b: ventilátory
c rošty ( 1 m od zdi)
d: potrubí
e: východ
Halový seník
-soustava roštů umístěných 25-30 cm nad zemí
-vzduch studený(předehřátý)
-první vrstva 2-2,5 m
4-4,5 m
5-5,6 m
-kritická teplota 60°C kdy hrozí nebezpečí požáru
Způsoby: c) horkým vzduchem ( HVS)
- minimální ztráty, vysoká kvalita
- vysoká energetická závislost
Hodnocení sena
1.smyslové
-vzhled sena(jemnost, olistění,zapaření,plísně)
-barva(šedozelená)
-pach(aromatický prach)
-prašnost(neměl by být prach)
-botanický rozbor:druh rostlin-jeteloviny,tráva,byliny(užitečné,škodlivé)
2.laboratorní
Konzervace silážování
Siláž-čerstvé pícniny(kukuřice) 27-32% nesmí jít pod 25%
Senážování-zavadlé pícniny s vyšším obsahem sušiny 35-55%
Silážování a senážování:
biologický způsob konzervace založeným na kvasném procesu během kterého se vytváří za nepřístupu vzduchu kys. mléčná a snižuje se PH na hodnotu 3,8 - 4,2
nežádoucí: máselné a octové kvašení
Podmínky pro úspěšné silážování
1. zajistit dostatek cukrů (cukerní minimum)
- pícniny- snadno silážovatelné(kukuřice, řepné skrojky,řepné řízky)
- středně silážovatelné(polobílkovinné) - travní porosty, píce z luk
- těžce silážovatelné(bílkovinné) - jetel, vojtěška
-přidávání melasů ( cukerné minimum)
Konzervace přípravků 1. biologické (mléčné kvašení)
2. chemické (organické kyseliny)
2. vytvořit anaerobní prostředí
- čím více sušiny tím kratší řezanka
druh
Sušina %
Řezanka mm.
Kukuřice
30-35
25-30
10-15
15-20
Trávy
30-35
35-45
20-30
10-20
Vojtěška
30-40
20-30
Jetel
40-50
10-20
3. rychle naplnění žlabu a uzavřít ( 5 dnů)
- vhodná teplota 25-28 stupňů
Technologické postupy
Další systémy silážování
1. CCM (corn cop mix) u kukuřice
drť vřeteno + zrna
→silážování - prasata
2. LKS ( lieschen kolen schrott)
drť vř. + zrna + listeny+ část stébel u skotu
3. GPS (Ganze plezen schrott)
- drť z celých rostlin
- obiloviny - ječmen na GPS - vosková zrna
- luskoviny: bob
Hodnocení siláží
-barva(olivově zelené)
-pach(kyselé zelý, okurek)
- struktura ( tuhá)
- botanický rozbor
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Petr Petr | 12. října 2007 v 18:30 | Reagovat

Tak tohle je dost zajímavá a hlavně důležitá informace pro úspěšného zemědělce a taky nová informace pro lidi, kteří s tímto zkušenosti vůbec nemají. Hodnotím velmi kladně!!!!

2 Lenka Markvartová Lenka Markvartová | E-mail | 7. března 2009 v 20:18 | Reagovat

Dobrý den ráda bych se zeptala jak je to s šetrnou ekologickou technologií při konzervaci písnin.Děkuji

3 zuzu zuzu | 23. května 2010 v 13:52 | Reagovat

Senážování ještě nevymizelo ;)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama